top of page

Сънят – скъпоценен и недооценен

За поредна вечер се отправяш към леглото. Умората е превзела цялото ти тяло и знаеш, че ще заспиш веднага. Да, но някой друг път! Въртиш се наляво-надясно, унасяш се, будиш се. Най-накрая заспиваш дълбоко и часовникът звъни. Следва пореден изгубен ден с ниски нива на енергия и концентрация.


Припознаваш ли се? Независимо от отговора, не се успокоявай с поговорката „от сън спомени няма.“ Защото от липсата на сън следват много, много проблеми.Защо е важен сънят?


Наспиването е жизненоважна част от здравословния начин на живот. Тялото се нуждае от адекватна почивка всяка вечер заради различни процеси, включително:

·       Преодоляване на здравословни казуси

·       Укрепване на имунната система

·       Възстановяване на увредени тъкани

·       Храносмилане

·       Детоксикация

·       Хормонален баланс

·       Поддържане на когнитивното здраве и тн.


Причините за недостиг на сън могат да са многобройни. Сред най-честите са късно лягане и рано ставане, заболяване, натоварена програма, прекомерен стрес, прием на конкретни лекарства, консумация на алкохол, лоша диета и други.


Ако често ти се случва да си в режим на недоспиване за дълъг период от време, то тогава ти се увеличава риска от хронични заболявания (напр. хипертония, диабет, депресия, рак), лоша концентрация, ниска мотивация, повишен апетит към бързи въглехидрати, променливо настроение и какво ли още не.


Как да си помогнеш?


Хроничният недостиг на сън не е доживотна присъда. С малки стъпки в правилната посока можеш да постигнеш нужния баланс и да се чувстваш отново добре в собственото си тяло. За целта опитай следните съвети:


Излизай навън


Почти всеки жив организъм има вътрешен 24-часов часовник, познат още като циркаден ритъм. Той действа като регулатор между часовете, прекарани в бодърстване и почивка.

Един от факторите, които оказват влияние, е дневната (синя) светлина. Ако искаш да изпиташ моментен прилив на енергия, излез сутрин рано и се разходи за 20-30 минути. Светлината допънително ще повиши нивата на хормона кортизол и ще намали нивата на хормона на съня  - мелатонин, което ще окаже положителен ефект върху настроението и съсредоточаването занапред през деня.


Избягвай излагането на синя светлина вечер


Синята светлина не е само дневната. Тя се излъчва от екрана на телефона, компютъра, телевизора. Следователно, работенето до късно вечер на лаптопа или прекарването на време в телефона след мръкване, може да доведе до бодърстване и липса на сън.

Затова се опитай да избягваш всички екрани поне час преди лягане и приглуши осветлението вкъщи, особено ако използваш LED лампи.

Също така направи спалнята си храм на възстановяването. Спи в тъмна и хладна стая, без шум и електронни джаджи наоколо. Да, телефонът няма място в спалнята!


Коригирай чинията си


Храните, които помагат за добър сън, са зеленчуци, телешко месо от пасищни животни, ленено семе, чиа, дива сьомга, пълнозърнести храни, пълномаслени млечни продукти.

За да не се чувстваш ‚уморен‘ преди лягане, не яж храни с високо съдържание на прости въглехидрати или захар след вечеря. Не забравяй да не пиеш кафе или напитки с кофеин след 14 часа, тъй като кофеинът може да причини смущения в съня до дванадесет часа след приемането му.


Спортувай


Ежедневните упражнения в рамките на 30-60 минути, особено ако са на открито, са един от най-добрите начини за подобряване на съня. А ако са изпълнени сутрин, ще помогнат още повече за регулиране на циркадния ритъм.


Управлявайте стреса


Има много начини да се справиш със стреса в живота си. Пробвай някой от следните методи и виж кой работи за теб най-добре:

·       Ежедневно практикуване на медитация

·       Четене на успокояващи книги

·       Прекарване на повече време сред природата

·       Физическа активност

·       Присъединяване към подкрепяща група

·       Свирене на инструмент, танцуване или друго творчество

·       Използване на етерични масла

·       Йога, дълбоко дишане или стречинг


Обърни специално внимание на Йога "Нидра", известна още като йогийски сън – древна практика за успокоение на ума и релаксация на нервната система. На пръв поглед може да изглежда като просто лежане на постелка, но истината е, че в тишината има лечебна сила.


Каква е тайната на Йога "Нидра"? Помага на тялото да премине в покой, докато умът остава съзнателен и чист. Смята се, че е един от най-мощните инструменти за справяне с различни нарушения в съня, включително безсъние. Също така има научни доказателства, че помага за облекчаване на болки в гърба, стрес, ревматоиден артрит, шум в ушите, диабет тип 2 и други. А най-хубавото е, че е достъпна за всички! Не е нужно да имаш предварителна физическа подготовка, за да се насладиш на ползите й.


В заключение, важно е да помниш, че сънят е от ключово значение за доброто здраве. Дори и да не страдаш от модерната епидемия, наречена хроничен недостиг на сън, никога не е излишно да подобриш навиците си и да облекчиш работата на тялото да се възстановява и регенерира.


Нашето сплотено общество е тук за теб, за да направи пътя ти по-лек и ползотворен:

·  Подреди съдържанието на чинията си за оптимален сън! Чрез индивидуалната консултация за хранене ще получиш мотивираща подкрепа и напътствия според нуждите и целите си.

·       Наслади се на Солна терапия (или халотерапия)! Тя ще подпомогне не само респираторното ти здраве, но ще намали стреса и хроничното възпаление в организма.

·   Пробвай Биорезонансна диагностика и научи повече за моментното състояние на тялото си до ДНК ниво! Разбери с какви храни и терапевтични средства да подобриш съня си.

·  СКЕНАР терапията ще съдейства на процесите на саморегулация и регенерация на тялото както на физическо, така и емоционално ниво.

·       Довери се на Йога „Нидра“ и подобри концентрацията, яснотата, паметта и съня си. За още по-голям ефект практиката се провежда в солна стая.


Свържи се с нас и се информирай за нашите Специални предложения за месец април, смело задай своите въпроси, поискай индивидуални препоръки от нашите специалисти, запиши час или просто ни кажи „здравей“!


За нас ще е истинска радост да сме част от пътя ти към твоето по-здраво и енергично Аз, със завиден сън и настроение!

 

13 views0 comments

Comments


bottom of page