top of page

Халотерапията (солната терапия) и престоя в солна стая - какво трябва да знаем

Updated: Jan 6

История на Соланата терапия или халотерапията

Още от дълбока древност датират данни за ползите от солта. Древните гърци, египтяните, a също и римляните намират широка употреба на солта, като се възползват от нейните свойства и положителното й въздействие върху организма. Солта, като средство за лечение, за първи път е документирана през 1843 година от полския терапевт Феликс Бочковски. Той забелязва, че работниците в солните мини са в добро здраве, въпреки недобрите работни условия и рядко страдат от белодробни заболявания. След кратко проучване Бочковски установява, че причината се крие в наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно.

Терапиите със сол стават известни под името „спелеотерапия“ и представляват престой в солна пещера, където в естествена среда се установява благоприятното въздействие при вдишването на солните изпарения върху дихателната система.

Проблемът с посещенията на тези терапии обаче се оказва трудната достъпност, опасенията за безопасност, както и непосилните разходи за поддръжка и посещение. Това налага развитието на алтернативни варианти за провеждане на солни сеанси, като такъв е именно халотерапията. Тя е модернизирана версия, която реконструира „спелеотерапията“ в повърхностни солни стаи. През последното десетилетие халотерапията се радва на доверието на все повече хора в целия свят и се разпространява бързо в Западна и Източна Европа, Канада, Израел и Северна Америка. „Халотерапия“, „солна стая“, „солна инхалация“ и „солна сесия“ са все по-познати изрази, които са се превърнали в синоним на здраве и чистота.

Какво представлява халотерапията

Халотерапията (от гръцката дума „halos“ – „сол“) е холистичен метод на лечение, провеждащ се в солна стая, която се характеризира с уникален микроклимат. Това е естествена и безопасна процедура, при която няма вредни странични ефекти.


Съществуват два вида солни стаи:

Първият представлява стая, чийто стени са направени от хималайски солни блокове, а подовете са покрити със сол. Това позволява вътре да се поддържат благотворни за организма влажност, налягане и температура.

При втория вид се използва халогенератор- машина, която отделя във въздуха малки частици фармацевтично чиста сол, нагряват се, натрошават се на още по-малки микрочастици и след това се разпръскват в солната стая.


Халотерапия, солна терапия в солна стая "Salty Fantasy"
Солна стая "Salty Fantasy"

За кого е подходяща халотерапията

Терапията със сол е от полза за хора от всякакви възрасти. Тя е напълно безопасна за деца, тъй като е изцяло неинвазивна процедура, която не крие риск от странични ефекти. Терапията значително подобрява имунитета на детето, тъй като то реагира бързо на естествените лечебни свойства на солта. Халотерапията е 100% безопасна и по време на бременност. Процедурите стимулират активирането на лимфната система, което допринася за отстраняване на излишната вода от организма.

Колко често се препоръчва солна терапия

Положителни ефекти от солната терапия могат да се усетят почти незабавно още след първите 2-3 посещения. Макар че резултатите са индивидуални при всеки човек, те са дълготрайни. Често положителният ефект от една сесия продължава със седмици или месеци. За общо цялостно благосъстояние, дихателна и кожна хигиена се препоръчват 1-2 сесии седмично. При хронични респираторни, неврологични и кожни заболявания се препоръчва често и последователно посещение на солна стая 3-7 пъти седмично за период средно от 10-21 дни.

Важно правило, което не бива да забравяте, е че не трябва да прекалявате с престоя в солната стая. Максималното препоръчително времетраене на един сеанс е около 40-50 минути за възрастен човек и около 20-30 минути за дете.

За специфични състояния и като съпътствата терапия при някои хронични заболявания, ние в Salty Fantasy използваме препоръките на Световната Асоциация по солна терапия.


Как се провежда халотерапията

Халотерапията се провежда в така наречената солна стая, като престоят и усещането в нея не се различавaт особено от престоя във всяко друго помещение. Специфичното е, че в стаята влажността е сведена до минимум, а температурата е около 20° C. Сесиите обикновено са с продължителност между 30 и 45 минути, като през това време посетителите вдишват обогатения със солни частици въздух.

За децата в солна стая Salty Fantasy са осигурени куп играчки, за да не скучаят. Възрастните пък могат да се насладят на престоя, четейки книга от нашата библиотека.

Библиотека в солна стая Salty Fantasy
Библиотека в солна стая Salty Fantasy

Какво е необходимо

За терапията със сол не е необходимо специално облекло. Сами избирате с какво да сте облечени, така че да ви бъде удобно. Съветваме ви да заложите на светли дрехи от естествени материи. След сесията по дрехите ви ще има ситна сол, която лесно ще изтупате.

Препоръчваме също така да влизате боси в солната стая, тъй като солта на пода е загрята и по този начин се стимулират по-добре точките на ходилото. Ако не желаете да влизате боси, можете да изпозлвате калцуни за еднократна употреба, които ще ви бъдат предоставени от персонала на Salty Fantasy.

Странични ефекти при терапия със сол

Обикновено терапията със сол няма странични ефекти. Някои хора е вероятно да почувстват дращене в гърлото или гъделичкане в синусите. Други, които са малко по-чувствителни, могат да получат леко дразнене на кожата, което обикновено изчезва след сесия или две. За тези, които изпитват лека кашлица, това е знак, че терапията със сол действа ефективно.

Кога е препоръчителна солна терапия и кои са ползите от нея

1. За повишаване на имунитета

Свойствата на солта се състоят в това да прочиства, стерилизира и неутрализира вирусите и бактeриите в лигавицата и по този начин да спомогне за ефективното и правилното ѝ функциониране.

2. При респираторни проблеми

Солните стаи, които предлагат халотерапия са снабдени с машина (хаогенератор), която разпрашва чиста, медицинска сол на ситни частици, които трудно се виждат, но лесно се усещат при вдишване. Те полепват по дихателните пътища чрез нормално дишане и пречистват дихателните пътища от бактерии. Респираторни проблеми, при които помага халотерапията са: астма, блодробни инфекци, бронхити, кашлица при пушачи, настинки, ОВИ и грип, пневмонии, ринити, сенна хрема, синузит, хрема, хъркане и други.

3. При кожни проблеми

По време на солната терапия фините частици сол полепват по кожата, абсорбират се чрез кожните пори и проникват в организма. Те спомагат за активирането на естествените възстановителни процеси, предотвратяват се възпаленията и се подобрява обновяването на тъканта.

Доказано е, че микроклиматът в солната стая подсушава и дезинфекцира кожата, благодарение, на което, тя се обновява и заздравява.

Солната терапия има оздравителен и подмладяващ ефект, тъй като активира регенеративните процеси. Само няколко процедури ще обновят кожата ви, като премахнат мъртвия слой и я подхранят в дълбочина. Ето кои кожни проблеми се повлияват положително от халотерпията: акне, черни точки и разширени пори, себорея, екземи, кожни алергии, псориазис и дерматит. ​

4. Освобождаване от стрес и безпокойство

Терапевтичният процес на терапията със сол влияе добре върху нервната система, облекчава стреса и безпокойството чрез наситена с отрицателни йони среда.

Солната стая ще помогне да се справите с психо-емоционалния стрес, ще облекчи умората и ще окаже положителен ефект върху претоварената нервна система при стрес, депресия, главоболие и безсъние. ​

Ако искате лично да се убедите в ползите от халотерапията ви очакваме в солна стая и терапевтично студио Salty Fantasy, София, Младост 1. При нас ще се насладите на гостоприемна и уютна обстановка, ведър персонал и истински специалисти.


46 views1 comment

1 Comment


Посетихме солната стая с майка ми и дъщеря ми. Персоналът е любезен и усмихнат. В стаята е много приятно и уютно, с меко осветление и удобни кресла, подът е топъл и може спокойно да се стои бос. Чудесно място за релакс! Ще го посетим отново :)

Like
bottom of page