top of page

Целулит – кратък наръчник

Целулитът е едно от онези магични неща, които често кара хората да се срамуват да се разхождат по бански или да носят къси панталонки. Въпреки че според проучвания 90% от жените се сдобиват с целулит, това не означава, че мъжете са предпазени. Уви, при 10% от тях съществува.


Ако портокаловата кожа не ти е чужда, то следващите редове са специално за теб!Какво представлява целулитът?


Накратко казано, кожата е прикрепена към мускулите чрез влакна на съединителната тъкан. Ако мастният слой се увеличи, той започва да оказва натиск върху кожата и я прави изпъкнала. Но тъй като съединителната тъкан не е толкова разтеглива и еластична, в местата на закрепване се образуват вдлъбнатини и неравности. Така се появява целулитът (или липодистрофията), който в основата си подсказва за нарушаване на структурата на мастната тъкан и влошаване на микроциркулацията на кръвта.

В някои случаи целулитът може да доведе до остро възпаление на подкожната мастна тъкан, придружено от зачервяване и подуване на определени части на тялото. В тази ситуация е нужна консултация с дерматолог, за да предложи лечение и така да се намали риска от допълнителни усложнения.


Защо се появява целулитът?


Някои основни фактори, които могат да допринесат за развитието на целулит, са:


·       Наследствена предразположеност

·       Хормонални промени (напр. естроген, кортизол, инсулин)

·       Неправилно хранене

·       Задължане на течности

·       Дехидратация

·       Лоша циркулация на кръвта

·       Слаба колагенова структура на кожата

·       Наднормено тегло

·       Заседнал начин на живот


Любопитен факт е, че колагеновите влакна в подкожната тъкан при жените са перпендикулярни на кожата и успоредни едно на друго. Това предразполага не само към по-голям застой на течности, но и към по-еластична мастна тъкан, податвила на неравности като целулит. Така природата дава възможност на бременните жени да натрупат хранителни вещества, докато плодът е предпазен от механично нараняване! Тъй като мъжете не се нуждаят от толкова условности, при тях колагенови влакна се пресичат помежду си, образувайки здрава клетъчна структура, която е много по-трудна за разтягане.


Как да се справиш с целулита?


Ако искаш да намалиш целулита, а инвазивните методи не са ти присърце, тогава пробвай някои от следните стъпки:


Противовъзпалително хранене


Противовъзпалителното хранене е ключово за хормоналния баланс и контрола на целулита. Насочи се към полезни мазнини (авокадо, маслини, зехтин, кокос, масло), храни с високо съдържание на фибри (зеленчуци, ядки, семена), качествени протеини от пасищни животини, ферментирали храни и добра хидратация.


Избягвай захар, рафинирани брашна и зърнени продукти, транс и хидрогенирани мазнини, консерванти, оцветителни и други подобрители.


Колагенът в частност е богат на аминокиселините глицин и пролин, които са важни за доброто състояние на кожата, косата и ноктите, както и за оптимална имунна функция и регулиране на теглото. Освен с конкретни добавки, можеш да си го набавиш чрез костния бульон и субпродуктите.  


Ето и една хитринка – добавяй сок от лимон към водата си! Лимонът съдържа биофлавоноиди, които подобряват кръвообращението и детоксикацията на черния дроб – два важни фактора за облекчаване признаците на целулит.


Движение


Ходенето пеша е задължително, но само по себе си не върши чудеса при поддържането на здравословно тегло. Опитай кардио, силови тренировки и изометрия, и включи в рутината си най-подходящата комбинация от активности според личните си предпочитания.


Намаляване на стреса


Всяко действие, което ще те отпусне и ще намали напрежението, е от съществено значение. Затова се опитвай винаги да спиш пълноценно и периодично се глези с взимане на вана с етерични масла, слушане на приятна музика, четене на любима книга и така нататък.


Специализирани масажи и СКЕНАР терапия


Масажите не са само за релакс и спасение от напрегнатото ежедневие! Мануалните терапии като лимфодренажния и антицелулитния масаж действително могат да дадат ефикасен резултат, ако се включат към общия персонализиран подход.


Например ръчният антицелулитен масаж подпомага снабдяването на подкожния мастен слой с кислород, което подобрява лимфния и кръвния поток. В процеса на механично въздействие върху кожата се нарушава целостта на клетката, която задържа мазнините, температурата в тъканите се повишава, огнищата на целулита и мастните натрупвания се разграждат, стават по-меки и се извеждат от тялото с излишната течност и отпадъчни продукти.


Лимфодренажният масаж спомага за подобряване на кръвообращението, ускорява лимфния поток, облекчава подуването, увеличава движението, намалява целулита и подкожните мазнини, повишава еластичността на кожата. В дългосрочен план лекува тялото и допринася за укрепване на имунната система.


СКЕНАР терапията пък е насочена към мастни натрупвания с признаци на целулит и допринася за разрушаване на целулитни гранули; деполяризация на междуклетъчната течност; активиране на колатералното кръвоснабдяване; повишава артериалния приток и венозен отток; повишава лимфната циркулация.


В заключение, важно е да се отбележи, че целулитът е многопластово състояние, което отнема време, за да бъде повлияно. Но не е безнадеждно, защото тялото има уникалната способност да се възстановява и регенерира!


Нашето сплотено общество е тук за теб, за да направи пътя ти по-лек и ползотворен:


·       Подреди съдържанието на чинията си така, че да се справиш с целулита. Чрез индивидуалната консултация за хранене ще получиш мотивираща подкрепа и напътствия според нуждите и целите си.

·       Включи солна терапия (или халотерапия)! Тя ще подпомогне не само респираторното ти здраве, но и ще намали хроничното възпаление в организма, което е фактор при появата на целулит.

·       Пробвай биорезонансна диагностика и научи повече за моментното състояние на тялото си до ДНК ниво! Разбери с какви храни и терапевтични средства да стимулираш естествения си възстановителен процес.

·       Третирай със СКЕНАР проблемните зони или подобри състоянието на ендокринната си система, за да повлияеш положително целулита

·       Отдай се на антицелулитен масаж с цел раздвижване на натрупванията от мастни депа, изглаждане на повърхността на кожата и разделяне с целулита.

·       Наслади се на лимфодренажен масаж за елиминаране на токсините и намалява целулита и подкожните мазнини.


Не се колебай да се свържеш с нас, за да зададеш своите въпроси за всяко едно от нашите предложения, да получиш индивидуални препоръки, да запишеш час или просто да се запознаем!


За нас ще е истинска радост да сме част от пътя ти към твоето по-здраво и енергично Аз, с гладка и еластична кожа без целулит!


116 views0 comments

Comentarios


bottom of page