top of page

Пролетна умора? Не и този път!

Земята се събужда от зимния си сън, за да поема глътка въздух за ново начало. А в теб покълват семенцата на пролетната умора, които скоро ще разцъфнат и ще те приветстват с  щедри плодове за събиране.


Ще пропуснеш ли и този път изобилието на най-пъстрия и благодатен сезон? Ако копнееш за промяна, значи следващите редове са точно за теб!


Какво причинява пролетната умора?Смята се, че основната причина за това явление е обратът в климата. Минусовите температури отстъпват на по-топлото време и това може да се окаже голямо предизвикателство за човешкото тяло. За да се адаптира към по-високите температури, то първоначално реагира чрез разширяване на кръвоносните съдове, в резултат на което кръвното се понижава и се появяват умората и разконцентрираността. Колкото по-дълго продължават температурните амплитуди, толкова по-трайно може да бъде чувството на отпадналост.


Смяната на зимно с лятно часово време също не е за подценяване. Стрелката на часовника се измества с 1 час напред, което води до съкращаване на съня и нова промяна, с която тялото е нужно да свикне.


Още една причина, за които е добре да знаеш, е хормоналният дисбаланс. През зимата нивата на серотонин, още познат като „хормона на щастието“, могат да се изчерпят заради ограничената слънчева светлина. Затова тялото произвежда повече мелатонин, или „хормон на съня“. С настъпването на пролетта обаче, организмът започва да коригира нивата на хормоните и синтезира повече ендорфини, естроген и тестостерон. Напълно естествено е процесът на адаптация да бъде съпроводен от умора и мудност.


Не на последно място - пролетната алергия също може да предизвика летаргия и изтощение. Припомни си ТУК, как да се справиш с нея.


Кажи сбогом на пролетната умора


Сънливост, инертност, лошо настроение, замаяност, тревожност, раздразнителност, главоболие, липса на стремеж и енергия – това са сред най-често срещаните симптоми, с които се свързва феномена, наречен пролетна умора.


Ето няколко практични съвета, които да приложиш в ежедневието и този сезон година да се радваш на енергия и добро настроение:


Излез навън

Колкото по-често, толкова по-добре! Времето прекарано навън ще повиши настроението, енергията и мотивацията, защото ще стимулира производството на серотонин, ендорфини и витамин Д. А ако излезеш съвсем рано, имаш шанс да се заредиш с всичко изброено за целия ден напред.


Храни се за здраве

Балансирана диета, включваща питателни храни от всички основни групи, може само да ти бъде от полза. Не само ще снабдиш организма с необходимите ценни вещества за дългосрочно здраве, но и ще се погрижиш за прекрасно настроение и завидна енергия.


Животински протеини, пълнозърнести храни, диво уловена риба (сьомга, риба тон, скумрия), бобови растения, зеленолистни зеленчуци, плодове и яйца са отлични източници на основни витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да преодолее пролетната умора.


Наблегни на по-прости и лесни за храносмилане ястия, избягвай силно преработените продукти и не забравяй да пиеш достатъчно вода.


Движи се

Сигурно звучи нелогично да се движиш, когато си в плен на умората, но в действителност физическата активност повишава нивата на енергия. Включвай колкото можеш повече движение през деня, отделяй поне по 20-30 минути за спорт и така ще се адаптираш по-лесно към сезонните промени.


Наспивай се

Сънят помага за регенерация на тялото и възстановяване на силите, за да посрещнеш следващия ден с усмивка. Създай си рутина с конкретни часове за лягане и ставане, и я спазвай дори и през почивните дни.


Имай предвид че през пролетта има повече слънчева светлина, а това намалява производството на мелатонин. Следователно може да се наложи да включиш повече физически дейности през деня, за да се радваш на качествен сън през нощта.


Пролетната умора чука настоятелно на вратата! Ще й отвориш ли и този път?! Ако отговорът е „не“, тогава пробвай споделените идеи и им дай шанс да проработят за теб. Улесни процеса с допълнителна грижа за себе си:

•  Солната терапия (халотерапия) не само ще подпомогне респираторното ти здраве, но и ще допринесе за отличен имунитет и ведро настроение.

•  Биорезонансната диагностика и терапия ще ти разкрие тайните на всяка клетка в твоето тяло. Допълнително ще получиш конкретни насоки за храни, добавки и билки, които биха били най-подходящи за теб, за да превъзмогнеш пролетната умора.

• СКЕНАР терапията ще съдейства на процесите на саморегулация и регенерация на тялото както на физическо, така и емоционално ниво. (линк)

•  Масажът под всякаква форма ще те откъсне от напрегнатото ежедневие и ще се потопиш в заслужена релаксация.


Независимо дали искаш да се спасиш от пролетната умора или просто да си подариш грижа и време за себе си, нашето малко и сплотено общество е тук за теб.


Свържи се с нас и се информирай за нашите специални предложения за месец април, смело задай своите въпроси, поискай индивидуални препоръки, запиши час или просто ни кажи „здравей“!


Очакваме те!

46 views0 comments

Comments


bottom of page