top of page

Как да преодолееш платото при отслабване?

Понякога, дори и да си на най-добрата възможна диета, отслабването спира и си в задънена улица. Кантарът показва все едно и също число, различно от това, към което се стремиш. И точно то нашепва, че става въпрос за плато в отслабването.

Защо се случва този застой? Важно е да знаеш, че винаги има причина и тя рядко е свързана с личен провал от твоя страна. Затрудненото отслабване, особено когато даваш на тялото си всичко необходимо, за да се случи е знак, че нещо в процеса се е объркало.


Най-честите причини за платото при отслабванеМетаболитна адаптация

Докато отслабваш, тялото става по-ефективно при използването на калории и изгаря по-малко като цяло.


Загуба на мускули

Бързите диети или прекомерното кардио могат да доведат до загуба на мускули, което понижава метаболизма ти.


Неточно проследяване на приема на храна

Стъпка, която всички подценяваме понякога! Преразгледай безпристрастно приема на дневните си калории и размера на порциите си.


Скрити калории

Хващаш ли се да похапваш безсмислено или да пиеш подсладени напитки? Ако отговорът е да, знай, че всяка калория е от значение.


Стрес и сън

Хроничният стрес и некачественият сън могат да нарушат функцията на хормоните, които регулират теглото.


Как да се измъкнеш от платото при отслабване

За щастие, има различни начини да преодолееш застоя и да продължиш да смъкваш тегло по здравословен път. Но преди да приложиш следващите стъпки, първо се въоръжи с търпение и отдаденост, защото участваш в маратон, а не в спринт.


Преразгледай калорийния си прием

Най-лесно е да проследиш точния си калориен прием със специализирано приложение и да го коригираш така, че да си в дефицит с поне 100–200 калории дневно.

Ако не искаш да разчиташ на новите технологии, използвай ръцете си! Например за всяка порция шепата ти отговаря на количеството въглехидрати, което трябва да приемаш с нея; юмрукът за зеленчуците; дланта (без пръстите) за протеините и палецът за мазнините. Просто намали малко количеството им при всяко хранене, но не толкова, че да изпитваш глад.

Разнообрази тренировките си

Включи нови упражнения или увеличи интензивността на спотрните си занимания, за да предизвикаш тялото си. Например ако изграждаш мускулатура чрез силови тренировки с цел забързване на метаболизма, прибави и малко кардио за по-устойчив ефект.


Хидратирай се

Пиенето на повече вода може да намали апетита, да подпомогне метаболизма и да предотврати преяждането. Доказано е също, че приемът на здравословни течности съдейства за загубата на тегло и би бил ефикасен за преодоляване на евентуален застой.


Заложи на качествен сън и по-малко стреса

Не е тайна, че сънят е свързан с по-голяма загуба на тегло и мазнини, както и с превенция от затлъстяване. Затова се стреми са ди осигуряваш качествен сън между 7 и 9 часа на денонощие, за да регулираш хормоните, които влияят на теглото.

Самото попадане в плато при отслабване може да бъде достатъчно стресиращо и да повлияе на психическото здраве. Управлявай състоянието чрез йога, медитация, упражнения за дълбоко дишане или прекарване на време сред природата.


Добави пробиотици

Пробиотиците са прекрасно допълнение към грижата за чревната микрофлора, която има пряко отношение към теглото. Включи ги под формата на пробиотични храни и/или хранителни добавки, за да превъзмогнеш по-лесно заветното плато.


Празнувай победите отвъд кантара

Съсредоточи се върху това как ти стоят дрехите, какви са ти енергийните нива през деня, как се променят сънят и настроението ти. Не разчитай само и единствено на числото на кантара да гаранира успеха ти. Независимо че може да си в застой, празнуването на всяка малка победа е от значение, за да преодолееш моментното разочарование и да продължиш в правилната посока.


Потърси помощ

Пътят към постигане и задържане на желаните килограми може да е далеч по-приятен, ако е споделен! Затова си намери приятел или член на семейството, който да те подкрепя и на когото да даваш обратна връзка за напредъка си с цел отчетност и насърчение. Включи в приключението си и нутриционист, който да направи реденето на хранителния ти пъзел работещ чрез пълното му съобразяване с личните ти нужди и цели.


Темата за килограмите и влиянието им върху дългосрочното здраве е била и ще бъде основополагаща за благосъстоянието на всяко едно човешко същество, затова и ние я приемаме присърце. Със следните предложения на нашите експерти ти поднасяме идеи за допълнителна грижа за себе си, които да включиш към рутината си и не само да постигнеш, но и да задържиш успеха:

•      Солната терапия (халотерапия) ще подпомогне респираторното ти здраве във всеки сезон, ще отнеме от ежедневното напрежение и ще допринесе за ведро настроение.

•        Индивидуалната консултация за хранене ще внесе ред в хранителните ти навици по вкусен и практичен начин

•        Биорезонансната диагностика и терапия ще ти разкрие тайните на всяка клетка в твоето тяло. Ще получиш конкретни насоки за храни, добавки, билки и навици, които са най-подходящи за теб за превъзмогване на платото при загуба на тегло и за задържане на постигнатото.

•   СКЕНАР терапията ще съдейства на процесите на саморегулация и регенерация на тялото както на физическо, така и емоционално ниво.

•     Масажът под всякаква форма ще даде нов тласък на процеса, докато се потапяш в заслужена релаксация.


Не се отлагай, защото всеки има правото и заслужава да се чувства отлично в единствения си сигурен дом – собственото си тяло!  


Свържи се още сега с нашето малко и сплотено общество и се информирай за специалните ни предложения за месец май ТУК, смело задай своите въпроси, поискай индивидуални препоръки, запиши час или просто ни кажи „здравей“!

 

7 views0 comments

Comments


bottom of page