top of page

Изпитваш ли тревожност? Помогни си със следните практични съвети.

Тревожността все повече набира популярност в наши дни. Тя често е придружена от дългосрочен стрес и влошаване на цялостното здраве, което може да доведе след себе си много хронични заболявания. За да се справиш с нея, отдели време и енергия, за да намериш източника на проблема и да работиш върху изкореняването му. В противен случай, всички методи, които прилагаш, биха били просто като лепенка за симптомите, докато семенцето на състоянието чака да покълне пак, с нова сила.Преди да обърнем внимание на терапевтичните средства, с които да подпомогнеш процеса по възстановяване, нека си припомним как се изразява тревожността.


Какво е тревожност?

Тревожността е нормална реакция при стрес или опасна ситуация, която вкарва нервната система в режим „бий се или бягай“. Тя е и най-разпространеното състояние на психичното здраве, което може да се превърне в проблем, ако е постоянна. Би могла да се смята като неизменна част от редица тревожни разстройства, включително обсесивно-компулсивното разстройство, паническото разстройство, фобиите и други страхове.


Част от причините, които могат да доведат до тревожност, са:

·       стрес

·       травмиращи житейски ситуации

·       проблеми с щитовидната жлеза

·       неправилно производство на серотонин

·       прекомерна употреба на алкохол, кофеин или захар

·       хормонален дисбаланс


Въпреки че тревожността се свързва с прекалено безпокойство, други физически и психологически симптоми могат да са:

·       напрежение в мускулите

·       стягане в гърдите

·       сърцебиене

·       високо кръвно налягане

·       безсъние

·       храносмилателни смущения

·       паническа атака

·       раздразнителност

·       затруднено концентриране

·       изпотяване

·       трудна социализация


Как да се справиш с тревожността?


Обърни внимание на храненето

Консумирането на твърде много или малко калории, както и непълноценната диета могат да увеличат симптомите на тревожност като смени в настроението, умора, необичайни нива на кръвна захар, нервност.

Включването на противовъзпалителни храни в менюто е естествено средство срещу тревожността, тъй като те са важни за производството на невротрансмитерите, балансиращи настроението и реакцията към стреса. За целта наблегни на здравословни мазнини, бавни въглехидрати и постни протеини.


Някои от някои от най-добрите храни за повишаване на настроението са:

·       диво уловена риба

·       месо от пасищни животни

·       хранителна мая

·       яйца

·       кисело мляко или кефир

·       зеленолистни зеленчуци

·       пресни зеленчуци и плодове

·       морски дарове

·       здравословни мазнини (като авокадо, кокосово масло и зехтин)

·       бобови и нерафинирани зърнени култури

·       ядки и семена


За да имаш успех, стой далеч от рафинирани продукти, включително печива (напр. сладкиши, бисквити), подсладени напитки, пържени храни, полуфабрикати, преработени меса и рафинирани зърнени храни. Те могат да променят настроението и енергийните ти нива, което затруднява овладяването на симптомите на тревожност. Също допринасят за хроничното възпаление в организма и променят мозъчната структура и невротрансмитерната функция.

Твърде много кофеин или алкохол могат да увеличат симптомите на тревожност като смени в настроение и нервност. Затова избягвай напълно алкохол или ограничи приема му до две питиета, но не наведнъж. Нека пиенето на кафе или черен чай да не превишава една чаша на ден.


Включи хранителни добавки

Ашвагандата е адаптоген, който помага за постигане на адекватен отговор към стреса. Тя също предпазва мозъка от дегенерация като унищожава свободните радикали, които увеличават възпалението в организма. Билката съдейства за подобряване на фокуса, намаляване на умората и тревожността без страничните ефекти.

ГАБА (или гама-аминобутирова киселина) е аминокиселина, която намалява тревожността в нервната система и помага за отпускане на мускулите. Можеш да я използваш като хранителна добавка или да приемаш корен от валериана, който естествено повишава нивото й в мозъка.

Магнезият пък съдейства не само за отпускане на мускулите и успокояване на нервната система, но и подкрепя функцията на ГАБА и регулира определени хормони, които са важни за спокойствие на мозъка и насърчаване на релаксацията.

Витамините от група В редуцират стреса и стабилизират настроението. Конкретно вит. B6 се счита за естествено лекарство срещу тревожност, защото вдига настроението, балансира кръвната захар и поддържа нервната система здрава.

Други добавки, които да проучиш, са мелатонин, л-теанин, маточина, 5-HTP (или 5-хидрокситриптофан).


Обогати начина си на живот

Редовната физическа активност помага за подобряване на качеството на съня, намаляване на възпалението, повишаване на увереността, вдигане на енергийните нива и облекчаване на стреса и напрежението. Отдай се на йога, бягане, ходене или туризъм на открито.

Липсата на сън може да е пагубна при тревожност, затова се стреми да спиш между 7 и 9 часа всяка нощ. Така ще намалиш стреса и умората, ще балансираш хормоните и ще предотвратиш смените в настроението.

И не забравяй да медитираш! Медитацията може да намали нивата на кортизол, подобри качеството на съня, повиши продуктивността и ... излекува безпокойството.

Състоянието на тревожност е реално и не е само в главата ти. Пробвай споделените съвети и им дай шанс да проработят. Междувременно улесни процеса с допълнителна грижа за себе си:

•      Солната терапия (халотерапия) не само ще подпомогне респираторното ти здраве във всеки сезон, но и ще допринесе за ведро настроение.  А може да опиташ и комбинация със СКЕНАР терапия.

•      Биорезонансната диагностика и терапия ще ти разкрие тайните на всяка клетка в твоето тяло. Ще получиш конкретни насоки за храни, добавки и билки, които биха били най-подходящи за теб, за да превъзмогнеш чувството на тревожност.

•   СКЕНАР терапията ще съдейства на процесите на саморегулация и регенерация на тялото както на физическо, така и емоционално ниво. А може да опиташ и комбинация със Солна терапия.

•      Масажът под всякаква форма ще даде нов тласък на възстановяването ти, докато се потапяш в заслужена релаксация.

•   Йога „Нидра“ е черешката на тортата, която ще те дари с отлична концентрация, безоблачна памет, спокоен сън и балансирано настроение. За още по-голям ефект практиката се провежда в солна стая.


Независимо дали искаш да се спасиш от тревожността или просто да си подариш грижа и време за себе си, нашето малко и сплотено общество е тук за теб.

Свържи се с нас и се информирай за нашите специални предложения за месец май, смело задай своите въпроси, поискай индивидуални препоръки, запиши час или просто ни кажи „здравей“!


Очакваме те!

5 views0 comments

Comments


bottom of page